Testis Kanseri Nedir?
Testisler erkek üreme sisteminin bir parçasıdır.
Skrotum denen ve penisin altında yer alan cilt kesesinin (torba da denilmektedir) içinde bulunurlar. Testisler testosteron ve sperm üretiminden sorumludur.
Testis kanseri, testisde başlayan ve bazen vücudun diğer bölgelerine yayılabilen tümör olarak adlandırılan kötü huylu bir büyümedir (Şekil 3).
Testis tümörünün iki ana tipi vardır:
- Seminomlar erkeklerde her yaşta büyüyebilir ancak daha az agresiftir.
- Seminom olmayanlar genellikle genç erkekleri etkiler ve hızla büyüyüp yayılma olasılığı daha yüksek olan türler.
Testislerinizi kendi kendinize muayene etmek kolaydır.
Özellikle testis kanseri için bir risk faktörünüz varsa testislerinizi düzenli olarak kontrol etmenizde fayda vardır.
Kontrol etmek için en iyi zaman, sıcak bir banyo veya duştan hemen sonraki zamandır. Skrotal cilt sıcak etkisiyle rahatlar ve gevşer. Böylece testisler daha kolay hissedilir. Kontrol için;
- Skrotumda şişlik olup olmadığına emin olun.
- Testisi bulmak için skrotal keseyi hafifçe elinizle sıkarak hissedin.
- Başparmak ve diğer parmaklarınız arasında testisi nazikçe sıkarak tüm yüzeyi hissedin. Ancak her testisimutlaka teker teker inceleyin.
- Bir testisin diğerinden biraz daha büyük olması çok normaldir. Her testisin üstünde ve arkasında ince bağlantı kanalı benzeri bir yapı hissedebilirsiniz. Bu normaldir.
- Bir yumru, şişlik veya başka bir farklı doku hissederseniz mutlaka bir doktora başvurunuz. Değişiklikler her zaman kanser değildir, ancak kanser ise ve erken yakalarsanız, tam tedavi şansınız var demektir.
TESTİS KANSERİ
TESTİS KANSERİNDE PROGNOZ NEDİR
Prognoz, yapılan tedaviden sonra kanserin büyümesi ve / veya tedavi sonrası tekrarlama riskinizdir. Testis kanserinin türü ve aşaması bunu bilmenize yardımcı olacaktır.
Doktorunuz şunları mutlaka sorgulayacaktır;
- Kişisel ve aile olarak genetik testis kanseri geçmişiniz
- Kanser tipi (seminoma ve seminoma dışı)
- Kanser hücrelerinin diğer dokulara veya organlara yayılıp yayılmadığı (metastaz)
- Özellikle agresif olmayan seminomlar için kan testlerinde tümör belirteç düzeyleri
TESTİS KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR
Testis kanseri büyüdükçe, testisinizin bir kısmında şişlik veya büyüme hissedebilirsiniz (Şekil 2). Bu en yaygın semptomdur. Testiste veya skrotumda ağrı da olabilir, ancak testis kanseri genellikle ağrılı değildir. Bu nedenle hastalar hastalığın ilk dönemlerinde çok fazla bu belirtiyi önemsemezler.
TESTİS KANSERİ TANISI NASIL YAPILIR
Doktorunuz fiziksel bir muayene yapar ve tıbbi geçmişinizi detaylı olarak sorgular. Belirtilerinize ve risk faktörlerine bağlı olarak, testis kanseri teşhisi koyabilmek için kan testleri ve ultrason tetkiki de isteyebilir.
Testis kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa (metastaz), farklı bölgelerde de ağrılarınız olabilir veya vücudunuzun farklı bölgelerinde de bir takım şişlikler hissedebilirsiniz.
Unutmayın: Vücudunuzdaki bir çok şişlik veya sertlik genellikle kanser değildir!
Bununla birlikte, bu semptomlardan birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Testis kanseri de diğer tüm kanserlerde olduğu gibi ne kadar erken yakalanırsa, iyileşme şansı da o kadar fazladır.
TESTİS KANSERİ TESTLERİ NELERDİR
Test | Testin Amacı |
---|---|
Kan Testi | Kan, testis kanseri (tümör belirteçleri) öneren belirli proteinlerin yüksek seviyelerini kontrol etmek için test edilir. |
Ultrason | Ses dalgaları, herhangi bir büyüme dahil olmak üzere testislerin içini görüntülemek için kullanılır. |
BT Taraması | Kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için. Biyopsi Ultrasonda küçük beyaz lekeler (“mikrolit” olarak adlandırılır) görülürse, doktorunuz testislerden doku alın (biyopsi). Prekanseröz hücreleri aramak için doku incelenecektir. |
MRI | Özel durumlarda, doktorunuz ek beyin veya kemik görüntüleri için MRI kullanabilir. |
EVRELEME NEDİR
Kanser aşamalar halinde sınıflandırılır. Evreler, bir tümörün büyüklüğünü ve hücrelerin diğer dokulara veya organlara yayılıp yayılmadığını açıklar (Şekil 3). Bu bilgi size ve doktorunuza kanserin ne kadar ciddi olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini anlamanıza yardımcı olur.
TESTİS KANSERİ EVRELEMESİ
-
Evre 1: Kanser sadece testiste.
-
Evre 2: Kanser karındaki lenf düğümlerine yayılmıştır.
-
Evre 3: Kanser karındaki lenf düğümlerinin ötesine yayılmıştır.
-
Evre 4: Kanser, akciğerler veya karaciğer gibi testislerden vücudun uzak bölgelerine yayılmış olabilir.
TESTİS KANSERİ TEDAVİSİ
Testis kanseri genellikle ameliyatla tedavi edilir. Kanserli dokuyu ortadan kaldırmak için testis vücuttan çıkarılmalıdır (Orşiektomi) – (Şekil 5).
Doku, ameliyat sırasında tanı ve evreyi doğrulamak için incelenebilir. Ek cerrahi, ilaç tedavisi (kemoterapi) veya radyasyon tedavisi (radyoterapi) de gerekebilir.
5: Orşiektomi – kasıkta kesi.
TESTİS CERRAHİSİ
Tüm testis kanserleri çok az istisna dışında cerrahi ile tedavi edilir.Kasıkta bir kesi yapılır, böylece doktor testislere ulaşabilir ve görür.
- Tanı ve evreyi doğrulamak için doku alınabilir.
- Kanser bulgusu varsa, tüm testis ameliyatla alınır.
- Bu sırada daha doğal bir görünüm ve his için testis protezi (silikon implant) takılabilir.
Testisin çıkarılmasında genellikle çok az komplikasyon. yaşanır. Oldukça basit bir operasyondur. Ameliyattan sonra kanama veya enfeksiyon olabilir. Bir süre, düşük meni (sperm) kalitesine veya düşük testosterona sahip olabilirsiniz. Bu durum çocuk sahibi olma yeteneğinizi etkileyebilir.
Önemli: Tedaviden sonra da çocuk sahibi olmak istiyorsanız, testislerden birinin veya her ikisinin çıkarıldığı cerrahi bir prosedür olan orşiektomiden önce doktorunuza bu durumdan mutlaka bahsedin. Çoğu erkek testis kanseri tedavisinden sonra bile baba olabilir. Sperm analizi ve spermin kriyoprezervasyonu (sperm bankasında sperm örneklerinin dondurulması) size çözüm olarak önerilecektir.
DOKTORUNUZA SORULACAK AMELİYATLA İLGİLİ SORULAR
- Neden ameliyat ile tedaviye ihtiyacım var?
- Ameliyat cinsel hayatımı etkiler mi? Etkilerse nasıl etkiler?
- Bu ameliyattan sonra çocuk sahibi olabilir miyim?
- Ne kadar süre hastanede kalacağım?
- Ne kadar süre işten izin almam gerekir?
- Acı veren bir operasyon mu?
- Testis protezi kullanabilir miyim?
- Olası komplikasyonlar nelerdir? Bu konuda bir istatistik var mı?
Testis protezi ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.
TEDAVİYE EK CERRAHİ SEÇENEKLER
Doktorunuz prekanseröz hücreleri tespit etmek için diğer testislerden doku almayı önerebilir. Bu özellikle inmemiş bir testisiniz varsa, çok küçük testisleriniz varsa veya düşük semen kalitesine sahipseniz seçenekler arasında düşünülmelidir. Prekanseröz hücreler radyoterapi veya testisin tümünün çıkarılması ile tedavi edilir.
Testis kanseri hücreleri yayılırsa, sıklıkla karnın arkasındaki lenf düğümlerine giderler.
Bu lenf nodlarının çıkarılmasına “retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu” (RPLND) denir. Bu cerrahi, kanser yayılma riski yüksek olan hastalar için düşünülmelidir. Kemoterapiden sonra kalan tüm kanserli hücreleri yok etmek için de yapılabilir.
Testis kanseri hücrelerinin yayılması, tümörlerin diğer doku ve organlarda büyümesine neden olmuş olabilir. Bu tümörler genelde kemoterapi ile tedavi edilir. Ameliyat kemoterapiden sonra küçülerek kalan kanserli dokuyu çıkarmak için yapılabilir.
Kemoterapi:
Kemoterapi, kanser hücrelerinin farklı çoğalma evrelerinde bölünmesini engelleyerek veya farklı etki mekanizmalarıyla tümörün büyümesini durduran ve ilaçlarla yapılan tedaviye verilen genel isimdir. Kemoterapi ilaçları genellikle IV yoluyla doğrudan kan dolaşımına verilir. Kemoterapi diğer sağlıklı hücrelere de zarar verebilir. Hekiminiz sizi bu konuda bilgilendirecektir.
Radyasyon Tedavisi:
Kanser hücrelerini yüksek enerjili ışınlara maruz bırakarak kanseri tedavi etme şekline Radyoterapi denir. Işınlar hücrelere zarar vererek hücre bölünmesini durdurur ve tümörün büyümesini engeller. Radyasyon tedavisi bazen seminoma tipi testis kanseri tedavisinde de kullanılır, ancak seminoma dışı tümörlerin tedavisinde kullanılmaz. Radyasyon tedavisinin amacı genellikle karın arkasındaki lenf nodlarına(düğümlerine) yayılmış kanser hücrelerini yok etmektir.
Radyasyon diğer organlardaki sağlıklı hücrelere de zarar verebilir, bu nedenle radyasyon ışını hasarı sınırlamak için kanser hücrelerini hedeflemelidir. Yan etkiler genellikle hafiftir.
Doktorunuz, kanserin tekrar edip etmediğini (nüks) görmek için tedaviden sonra sizi periyodik muayeneler için bilgilendirecektir.. Muayenelerde yeniden oluşabilecek tümör varlığını anlamak için fiziki muayene, kan testleri, röntgen ve / veya BT taraması istenebilir. Periyodik muayeneler için kontrol tedavi bittikten hemen sonra daha sık aralıklı olmak üzere zamanla aradaki süre uzayabilir. Takip genellikle en az 5 yıl devam eder. Tekrarlama yoksa, daha fazla tedavi almaya ihtiyacınız yoktur.
Takip sırasında yeni bir kanser oluşumu tespit edilirse, yukarıda tarif edildiği gibi cerrahi, kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile süreç tekrar başlayacaktır. Testis kanserlerinde tekrar nüks olsa bile iyileşme şansı yüksektir
TESTİS KANSERİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
• 18 ila 35 yaş arası en yoğun görülen dönemdir.
• Geçmişte veya yakın zamanda inmemiş bir testis öyküsü varsa (kriptorşidizm)
• Penisin uç bölgesi yerine alt tarafından idrar yapma varsa (hipospadias)
• Eşinin hamile kalmasını zorlaştıran zayıf sperm üretimi
• Anormal testis gelişimi
• Aile öyküsü (baba veya erkek kardeşte testis kanseri)
• Beyaz ırk mensupları
Testis Kanseri İle Yaşamak
Hasta için kanser teşhisi konulması genellikle oldukça stresli ve kafa karıştırıcıdır. Hastalığınız hakkında detaylı ve doğru bilgi almanız hastalık sürecini daha iyi yönetmenize ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Hekiminizle konuşun ve mümkün olduğunca daha çok şey öğrenmeye gayret edin. Ne kadar bilgili olursanız, tedavinizle ilgili süreçlerde o kadar rahat ve bilinçli olursunuz.
Bir erkek genellikle iki testisi ile yaptığı herşeyi bir testisle de yapabilir. Görünüm hastalar için bir endişe kaynağı olsa da daha doğal bir görünüm ve his için testis protezi (silikon implant) kalıcı bir seçenek ve çözüm olabilir.
Tedavi meni kalitesini etkileyebilir, ancak tek testisli erkeklerin çoğu baba olabilir. Bazı durumlarda testosteron hormon seviyelerini düzenlemek için tedavi ihtiyacı duyulabilir.
Düşük testosteron seviyesinin yola açtığı belirtiler çok spesifik değildir. Başlıca semptomlar yorgunluk, düşük cinsel dürtü, erektil disfonksiyon, jinekomasti (erkeklerde meme dokusunun şişmesi), azalmış vücut kılı veya sakal büyümesi gibi bir takım belirtiler görülebilir.
Bazen normal testosteron seviyeleri olan erkekler de tedaviden sonra bu semptomlara sahip olabilir. Yapılacak kan testleri, düşük testosteron seviyesinin olası nedenlerini ortaya çıkaracaktır.
Testis kanseri bir enfeksiyon değildir. Seks sırasında kanser hücrelerini eşinize geçiremezsiniz. Ayrıca orgazm ile (boşalma) hastalığınız daha da kötüleşmez. Kemoterapi görüyorsanız, seks sırasında mutlaka prezervatif kullanın. Bu yöntem eşinizi sperminizde bulunabilecek ilaçlardan temastan koruyacaktır.
Bir testisin çıkarılması cinsel birleşme yeteneğinizi veya doğurganlığınızı ortadan kaldırmaz. Çoğu erkek ameliyattan sonra normal şekilde ereksiyon olabilir. Bununla birlikte, testis kanseri tanısı konduktan sonra bazı cinsel zorluklar yaşanması gayet normaldir. Boşalma yeteneği ameliyattan sonra değişebilir. Bu sorunlardan herhangi birine sahipseniz, hekiminiz size tedavi ve çözüm konusunda yardımcı olacaktır.
Lenf nodlarınızı çıkarılmadan önce (olası yan etkiler hakkında) cerrahınızla mutlaka konuşun. Seks hayatınız bu ameliyattan sonra etkilenebilir. Boşalma sonrasında meni ve sperminizin penisinizden çıkmak yerine mesanenize geri gitmesine neden olabilir. (retrograd boşalma). Bu durum doğal yollardan çocuk sahibi olmanızı etkileyebilir. Ayrıca bu ameliyat ereksiyon olma yeteneğinizi kaybetmenize neden olabilecek sinir hasarına da neden olabilir..
En azından bir süreliğine, normalden daha az cinsel isteğiniz (libido) olduğunu hissedebilirsiniz. Görmüş olduğunuz tedavi sizi böyle hissettirebilir bu tamamen normaldir. Yorgun veya hasta hissetmek de libidomuzu ayrıca düşürebilir. Testis kanseri tedavisi korku, kaygı ve öfke gibi duygular yaratabilir veya ortaya çıkarabilir. Tedavi bittiğinde ve korkularınız kalmadığında libidonuzun geri geldiğini göreceksiniz. Bu dönemi ne kadar sabırlı ve sakin yönetirseniz o kadar çabuk normal hayata dönebilirsiniz.
Testis kanseri tedavisinden sonra sperm kalitesinin düşük olması bazı erkeklerin baba olmasını zorlaştırabilir. Tedavi başlamadan önce, çocuk sahibi olmak istiyorsanız doktorunuzla mutlaka bu durumu paylaşın. Çoğu erkek testis kanseri tedavisinden sonra bile baba olabilir. Bununla birlikte, seçenek olarak sperm analizi ve spermin kriyoprezervasyonu (sperm bankasında sperm örneklerinin dondurulması) size çözüm olarak önerilecektir. Bir meni üretemeyen veya menisinde sperm olmayan veya çok az spermi olan nadir hastalardan biri olabilirsiniz. Eğer öyleyse, hala testislerinizde bir yerde kullanılabilir sperm olabilir. Bazen sperm sağlıklı testis dokusu örneklerinden de doğrudan alınabilir. Sperm bankası bir yumurtayı hemen kullanılabilir halde dondurup saklayabilir. (Kriyoprezervasyon)
Kanser teşhisinin hayatınız ve sevdikleriniz üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Kanser kendinizi güçsüz ve çaresiz hissetmenize ayrıca anksiyete, öfke, korku veya depresyon gibi farklı duygular hissetmenize neden olur. Bazı hastalar tedavi sırasında veya sonrasında psikolojik olarak çabuk tükenir. Kanserin tekrarlamasından endişe etmek hastalar arasında çok yaygındır. Tedavi sırasında işinizden bir süre uzakta olacağınızı düşünerek işyerine muhtemel geri dönme tarihi hakkında mutlaka yetkili kişlerle konuşun. Belki yarı zamanlı veya farklı bir bölümde çalışabilirsiniz. Bu sorunlar için destek istemekten çekinmeyin. Doktorunuza veya aile hekiminize aklınıza takılanları sorun. Gereken durumlarda psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Bu destek kendinizi daha iyi hissetmenizi ve tedavi süreçlerini rahat atlatmanızı sağlayacaktır.
TESTİS KANSERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
Testis kanseri için yapılan mevcut tedaviler çok etkilidir. Testis kanserinden ölüm çok nadirdir.
Prognoz, yapılan tedaviden sonra kanserin büyümesi ve / veya tedavi sonrası tekrarlama riskinizdir. Testis kanserinin türü ve aşaması bunu bilmenize yardımcı olacaktır.
Doktorunuz şunları mutlaka sorgulayacaktır;
• Kişisel ve aile olarak genetik testis kanseri geçmişiniz
• Kanser tipi (seminoma ve seminoma dışı)
• Kanser hücrelerinin diğer dokulara veya organlara yayılıp yayılmadığı (metastaz)
• Özellikle agresif olmayan seminomlar için kan testlerinde tümör belirteç düzeyleri
Tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır.
Bir testisi olsa dahi erkek hastaların birçoğu hala sperm ve erkeklik hormonu olan testosteronu üretebilir. Bununla birlikte, bazı erkek hastalar vücuttaki normal testosteron seviyelerini geri kazanmak için tıbbi tedaviye de ihtiyaç duyabilirler. Ameliyat sırasında skrotuma yapay bir testis protezi de konulabilir. Fakat bu protez sadece hastanın estetik kaygıları nedeniyle ve hastaya bakıldığında normal bir görünüm vermek için yapılır.
Testis kanseri tedavisinden sonra sperm kalitesinin düşük olması bazı erkeklerin baba olmasını zorlaştırabilir. Çocuk sahibi olmak istiyorsanız doktorunuzla tedavi başlamadan önce, mutlaka bu durumu paylaşın. Birçok erkek testis kanseri tedavisinden sonra bile baba olabilmektedir. Bununla birlikte, seçenek olarak sperm analizi ve sperm bankasında sperm örneklerinin dondurulması size çözüm olarak önerilecektir. Ancak bu işlemler mutlaka tedaviye başlamadan önce yapılmalıdır. Özellikle çok nadir de olsa görülen iki testisin de alındığı vakalarda bu daha da önemli hale gelmektedir.
Ailenizde geçmiş dönemlerde bir testis kanseri vakası varsa, doktorunuza mutlaka bildirin. Yakın bir aile üyesine (örneğin, babanıza veya erkek kardeşinize) teşhis konulmuşsa bu kansere yakalanma riski daha yüksektir. Testis kanseri taraması için yapılan rutin bir test yoktur. Böyle bir durumdan şüpheleniliyorsa düzenli kontroller yapmak önemlidir.
Bölgenizde nerelerde tedavi yapıldığını aile hekiminize sorabilirsiniz. Testis kanserinin tedavisi Ürologlar tarafından çok kolay bir şekilde teşhis edilerek tedavi edilebilmektedir. Tedavi başarısı oldukça yüksek bir kanser türüdür. En ufak bir şüphe durumunda geç kalmadan hekime başvurmak hastalığın ereken dönemde yakalanmasını ve kalıcı zarar bırakmasını engeller.
Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.